Stravování ovlivňuje mozek

Jídlo a lidské tělo? Nabízela by se spojitost se žaludkem. Ale omyl! To, co jíme, souvisí především 
s naším mozkem. A naopak: Stav našeho mozku prokazatelně odráží, co často míváme na talíři.

 co se děje v mozku anorektičkyCo se děje v mozku anorektičky

„Hlavní brzdou vývoje nové a účinnější léčby jsou velmi omezené možnosti porozumět tomu, jakou měrou se mozek podílí na symptomech poruch příjmu potravy,“ postěžoval si profesor psychiatrie Walter H. Kaye, vedoucí výzkumného programu na kalifornské univerzitě. Vypadá to ale, že se blýská na lepší časy. Kaye a jeho tým zkusili využít pokročilé technologie pro zobrazování mozku. Ty ukázaly, že u anorektiček při pohledu na jídlo objektivně stoupne míra úzkosti. A ještě se vystupňuje, pakliže vloží sousto do úst. Tím, že předložené potraviny odmítnou, se ale pacientky nepříjemného pocitu úzkosti zbaví. „Toto zjištění je důležité, protože nám pomáhá osvětlit příčinu odmítání jídla, nejnebezpečnějšího faktoru anorexie,“ řekl profesor Kaye. Dodal, že nový poznatek velmi pomáhá i samotným nemocným. Poté, co jsou seznámeny s faktem, že úzkost, kterou prožívají, není jejich chybou, ale jde o odpověď mozku na podnět zvenčí, dokážou s těmito pocity lépe pracovat a překonávat je.

 Lilkem proti Alzheimerovi

Padesátník, který se stravuje zdravě, má podle výzkumu doktorandky Margo Eskelinen z Východofinské univerzity o neuvěřitelných 90 % nižší riziko výskytu demence v následujících 14 letech života než jeho vrstevník, který konzumuje párky, sladkosti a tučné mléčné výrobky. Studie se zúčastnily dvě tisícovky lidí v první fázi, druhou část – po 14 letech – dokončilo 1 449 osob. Vědci doporučují těm, kdo si chtějí uchovat zdravou mysl, zařadit včas do jídelníčku tmavé ovoce (švestky, slívy, červené hrozny, borůvky, třešně) a zeleninu (špenát, brokolici, červenou papriku, lilek, kapustu či řepu). Vhodné jsou i mandle, vlašské i pekanové ořechy a ryby (tuňák, losos, makrela, halibut).

méně kalorií, více nervových buněk

 Méně kalorií, více nervových buněk

Počítání kalorií není zrovna zábavná činnost. Jenže kromě štíhlé linie vám může zajistit i pomalejší stárnutí mozku. Doktor Johannes Gräff z Picower Institute for Learning and Memory si k potvrzení své domněnky vzal na pomoc skupinu laboratorních myší. Polovině z nich snížil denní příjem kalorií o 30 procent. Po třech měsících otestoval pokles kognitivních funkcí. Myši, které se stravovaly normálně, se obtížněji učily a pamatovaly si – to se dalo očekávat, neboť počet jejich nervových buněk během uplynulé doby klesl. U myší na dietě ovšem vědecký tým žádný pokles nezaznamenal! Podrobnějším zkoumáním mozků hlodavců bylo následně zjištěno, že dietou se výrazně zpomalil proces neurodegenerace.

 jak fastfood ovlivňuje mozekFastfood v hlavě

Ten, kdo je zvyklý na tučná jídla, to po zahájení diety opravdu nemá snadné. Vědci nedávno zjistili, v  čem je největší problém: Pomocí pokusů na myších přišli na to, že strava bohatá na tuky ovlivňuje produkci dopaminu. Způsobuje trvalé změny v přenosu impulzů tohoto neurotransmiteru a v mozku vzniká chemická nerovnováha. Tučné jídlo samo o sobě zvyšuje úzkost a citlivost člověka při stresové zátěži. Tou ovšem pro velké jedlíky bývá i redukční dieta, takže vzniká začarovaný kruh. Stres, zhoršení psychického stavu, z návalu emocí pak přejedení a návrat ke konzumaci tučných jídel. Stres, zhorčení psychického stavu, začátek diety, opět stres, přejedení... Je-li proto mozek zvyklý na fastfoodový doping, odborníci radí zvykat ho na dietní režim opatrně a tuky z jídelníčku ubírat pozvolna. Jen tak existuje šance na úspěch.

Současné metody léčby anorexie a bulimie jsou omezené a často neefektivní. Pacienti, v tomto případě tedy hlavně pacientky, se vracejí. Nemoc se zacyklí do chronické podoby a ohrožuje je na životě.

Chcete se vyhnout stařecké demenci, jejíž nejčastější podobou je Alzheimerova choroba? Pak byste měli nejpozději v 50 letech začít víc přemýšlet nad tím, co jíte.

Zdroje:  International Journal of Obesity, Neurology, Harvard Health Publications, University of California, San Diego Health Sciences, The Journal of Neuroscience, International Journal of Geriatric Psychiatry
foto: isifa.com, archiv firmy

 

Sledujte nás na Facebooku: www.facebook.com/healthbeautycz

Sledujte nás na Instagramu: www.instagram.com/health_and_beautycz

Tags: mozek pod lupou, stravování ovlivňuje mozek

NYCE 1140x100 2