Intolerance potravin

Nemůžete se zbavit bolestí hlavy, úzkostí nebo zažívacích obtíží? Možná si je nevědomky způsobujete sami – tím, co jíte. I když se stravujete výhradně zdravě. Zjistěte, zda netrpíte potravinovou intolerancí!

potravinova intolerancePotravinová intolerance

Neobvyklá reakce lidského těla na určité druhy potravin. Protože ale (na rozdíl od alergie) není reakce organismu okamžitá a neohrožuje člověka na životě, bývá obtížné potravinovou intoleranci rozpoznat. Příznaky se objevují se zpožděním několika hodin, dní, nebo dokonce i týdnů. Postižení mohou trpět nesnesitelnými bolestmi hlavy, jiní nadýmáním,  únavou, mívají kožní či respirační potíže.

Potravinová alergie

Reakce, která je charakteristická okamžitou a často velmi silnou odpovědí imunitního systému, může být i smrtelná. Mezi příznaky patří vyrážky, kýchání, podrážděná pokožka, otoky, rýma, únava, průjem, zvracení. Objevuje se nejčastěji do několika minut po konzumaci alergenu (nejčastěji arašídy, mandle, para ořechy, vejce, mléko, ryby a korýši).

IgG  = Imunoglobuliny typu G jsou třída proteinů vytvářených při potravinové intoleranci jako protilátky imunitním systémem.

Co se v těle děje?

Přijímané potraviny se během trávení rozkládají na menší částečky, např. aminokyseliny, glyceridy atd. Ty neškodné procházejí skrz stěny střev do krevního řečiště. Někdy se ale ze střev do krevního řečiště dostanou i malé fragmenty částečně nebo zcela nestrávené potravy. Usazují se v různých částech organismu, kde způsobují zdravotní potíže a projevují se širokou škálou příznaků, často v kombinacích. Imunitní systém je identifikuje jako cizí tělíska a reaguje tvorbou protilátek IgG. Poločas rozpadu IgG v krevním řečišti je přibližně 23 dní. Tvorbu protilátek však i po 23 dnech iniciují antigeny, které zůstaly uložené v játrech. Ty se mohou uvolňovat ještě po dobu několika měsíců od konzumace inkriminované potraviny.

Příznaky intolerance POTRAVIN:

  • Akné
  • Akutní nebo chronické stavy úzkosti
  • Astma
  • Bolesti hlavy
  • Bronchitida
  • Celiakie – přecitlivělost na lepek
  • Častá nemocnost
  • Deprese
  • Fibromyalgie
  • Gastritida
  • Hyperaktivita
  • Chronický únavový syndrom
  • Malabsorpce
  • Migréna
  • Nadváha
  • Nadýmání
  • Neplodnost
  • Nespavost
  • Noční pocení
  • Noční pomočování
  • Oslabená imunita
  • Porucha pozornosti
  • Poruchy spánku
  • Problémy s váhou
  • Průjem, zácpa
  • Svědění kůže
  • Syndrom dráždivého tračníku
  • Zadržování vody
  • Zánět kloubů
  • Zánětlivé onemocnění střeva
  • Záněty průdušek

„Reakce mohou být v podstatě jakékoli od vody v uších a pískání přes migrény, stěhovavé bolesti, nadýmání, průjmy, zácpy, svědění kůže, nespavost, únavu, problémy s náladami a tak dále,“  říká naturopatka Kateřina Boesenberg.

Nejčastější (p)otraviny:

  • Mléko a mléčné výrobky
  • Sója
  • Brambory a další lilkovité rostliny (rajčata, papriky, 
lilek)
  • Pšenice
  • Hovězí maso
  • Vepřové maso
  • Rafinovaný cukr
  • Pomeranče
  • Čaj
  • Káva
  • Kukuřice
  • Vejce
  • Kvasnice

Potravinová intolerance a nadváha

Nesnášenlivost některých druhů potravin může být skrytou příčinou toho, proč se vám i přes opakované snahy nedaří zhubnout. Pokud se stravujete zdravě, ale v jídelníčku máte potravinu, již tělo netoleruje, můžete cvičit jako diví, ale svůj organismus do kondice nedostannete. Zvýšení tělesné váhy, které nereaguje na nízkokalorické diety, může být způsobeno zadržováním tekutin v těle a tvorbou otoků – což je jeden z důsledků potravinové intolerance. Proto se někteří odborníci domnívají, že test intolerance potravin by měl být zahrnut mezi rutinní klinická vyšetření u obezitologa. „Podrobným hodnocením vlastních zkušeností i četných případů popsaných v literatuře se ukázalo, že lze očekávat patrné zlepšení stavu u poloviny až dvou třetin případů, kdy pacienti úspěšně dodržují dietu podle zjištěných intolerancí,“ uvádí MUDr. Martin Nouza, CSc., z Centra klinické imunologie. „Celkové zlepšení obtíží pacienta lze očekávat mezi 20 až 60 dny od nasazení správné diety.“

TEST NA INTOLERANCI POTRAVIN

Příznaky potravinové intolerance se objevují s takovým zpožděním, že je velmi obtížné 
problémové potraviny identifikovat. Je proto vhodné provést minimálně domácí test, 
ideálně navštívit imunologa a absolvovat podrobné otestování v laboratoři.

Při potravinové nesnášenlivosti lze provést krevní test – stanovení IgG protilátek. Ten ukáže, které typy potravin snášíte obtížně. Existují testy na 40, ale i více než 200 konkrétních potravin. Výsledky (s výjimkou domácího testu z lékárny) dostanete barevně rozlišené podle principu semaforu: Většinou to bývá tak, že u zeleně označených potravin se intolerance neprokázala, žlutě zbarvené potraviny musíte omezit a střídat podle instrukcí výživového specialisty nebo dietologa a červeně označené potraviny je nutné okamžitě přestat konzumovat, protože váš organismus vůči nim vykazuje silnou nesnášenlivost.

Testy potravinové intolerance bohužel zdravotní pojišťovny nehradí a nejedná se o levnou záležitost. V tomto případě musíte do svého zdraví investovat tisíce až desetitisíce korun. K odběru není nutné přicházet úplně nalačno, můžete lehce posnídat. Pokud máte podezření, že trpíte intolerancí nějaké konkrétní potraviny, zhruba týden před odběrem se jí nevyhýbejte a opatrně ji zkonzumujte, jinak by test intoleranci nemusel potvrdit.

3 rady pro začátečníky

1. Žvýkání je první fází trávení. Nedostatečně rozkousané jídlo musí tělo trávit déle a mnoho symp
tomů může být zmírněno už jen tím, že zvýšíte intenzitu žvýkání jídla před jeho polknutím.

2. Ujistěte se, že přijímáte dostatek vody a vlákniny. Jsou důležité, aby vaše střeva pracovala správně.

3. Chcete-li se zatím obejít bez krevních testů, veďte si alespoň 5 dní deník o všem, co sníte 
a vypijete. Snažte se vypozorovat, jestli některé potraviny nekonzumujete příliš často – pokud ano, snažte se je střídat s vhodnými alternativami. Vyzkoušet můžete i eliminační dietu: hodí se paleodieta, která neobsahuje potraviny, na které se často reaguje (obilí, mléčné výrobky, semena, ořechy a lilkovitou zeleninu).

15 potravin, které také mohou být příčinou vašich obtíží (a v životě by vás to nenapadlo):

  • Pohanka
  • Hroznové víno
  • Rýže
  • Banány
  • Máta
  • Brambory
  • Hlávkový salát
  • Třtinový cukr
  • Kuskus
  • Chmel
  • Jablka
  • Drůbeží maso
  • Mrkev
  • Med
  • Cibule

Kam na vyšetření

Navštivte imunologa, který vyšetření potravinových intolerancí nabízí. Ten vám odebere krev, odešle ji do laboratoře a následně s vámi probere výsledky. Např. Centrum klinické imunologie vyšetřuje protilátky IgG4 proti 232 potravinám za 18 500 Kč, v ceně je konzultace výsledků i návrh případné diety či další léčby.Centrum klinické imunologie, MUDr. Martin Nouza, CSc., Havelská 14, Praha 1, www.imunologie.cz

V pražské Thomayerově nemocnici vám jako samoplátci za 8 200 Kč provedou test ELISA na protilátky IgG či IgG4 proti 88 potravinám. Eventuální konzultaci s lékařem si musíte poté domluvit sami. Thomayerova nemocnice, Imunologická laboratoř, více informací na http://www.ftn.cz/pacientum-a-verejnosti/oddeleni-a-kliniky/imunologicka-laborator/

MUDr. Monika Golková na své klinice A2C Anti-Aging Clinic nabízí testy potravinové intolerance ALCAT. Za 24 500 Kč otestuje protilátky proti 200 potravinám, v případě zájmu o konzultaci výsledků si připravte další 4 000 Kč. (Je možné si ještě několik tisíc připlatit a nechat při té příležitosti otestovat i 50 chemikálií, 20 plísní a 20 kvasinek.) A2C Anti-Aging Clinic, Malé náměstí 13, Praha 1, www.a2c.cz

Někomu mohou vyhovovat testy FoodPrint – krev si sice musíte odebrat sami doma, ale výhodou je vedle ceny také široká nabídka variant testů. Můžete si nechat vyšetřit třeba 60 potravin za 4 830 Kč, 120 potravin za 6 330 Kč nebo 221 potravin za 8 730 Kč. (Vždy je ale nutné připočíst ještě 350 Kč za odběrovou sadu, 156 Kč za její zaslání a 500 Kč za odeslání vzorku do laboratoře v Británii.) FoodPrint má také speciální testy potravinové intolerance pro vegetariány, vegany a pro cestovatele se zálibou v koření (4 650 Kč – 4 830 Kč).Více informací najdete na stránkách www.microarray.cz

Syndrom zvýšené propustnosti střeva

Máte-li hodně pozitivních výsledků, je možné, že trpíte syndromem zvýšené propustnosti střeva. Zánět nebo podráždění střevní stěny umožňuje částečně natrávené potravině snáze proniknout do krevního řečiště. Pacienti se syndromem zvýšené propustnosti střev mají obvyle vysokou hladinu protilátek u mnoha potravin. Symptomů je více, nejčastěji bolest břicha, pálení žáhy, nadýmání, nespavost, úzkost, intolerance lepku, potravinová alergie, podvýživa, bolesti a křeče svalů, neschopnost zvládat fyzickou námahu a cvičení. V takovém případě je opravdu žádoucí vyhledat dietologa nebo výživového specialistu, který přesně nastaví dietní režim.

Pozitivní test. Co teď?

Na 3 měsíce vyřaďte z jídelníčku potraviny s pozitivními výsledky. Nahraďte je takovými, které vykazují nulovou nebo nižší míru zatížení organismu, aby strava neztratila nic z vyváženosti živin. Potraviny, které v testu vykázaly hladinu protilátek mírně nad normou, nemusíte přestat konzumovat úplně, ale udržujte minimálně čtyřdenní odstupy.  Zpočátku vám může připadat, že se váš stav místo zlepšení naopak mírně zhoršil, ale taková reakce, podobná abstinenčním příznakům, je v prvních dnech běžná. Brzy přejde. Zlepšení lze pozorovat po jednom až dvou týdnech. Po třech měsících můžete začít s postupným zařazováním vynechaných potravin zpět do jídelníčku. Jednu po druhé, s odstupem čtyř dnů. Nezpozorujete-li návrat některého ze symptomů, můžete v konzumaci pokračovat.

Domácí test NA INTOLERANCI POTRAVIN

02

„Food Detective je orientační vyšetření, které by následně mělo vést k podrobnému a odborně provedenému vyšetření v laboratoři. 
V ordinaci se s lidmi, kteří si koupili domácí test, zjistili potravinovou intoleranci a přicházejí, aby podstoupili podrobné vyšetření, setkávám často.“ MUDr. Martin Nouza, CSc., internista a klinický imunolog

„Food Detective používám ve své praxi, ukazuje 60 základních potravin a podle mých zkušeností při ,průměrných‘ zdravotních problémech naprosto postačuje.  Lidí, kteří by potřebovali vyšetřit na intoleranci 200 potravin, zase tolik není, a když víte, co hledat, můžete 
jim i ušetřit peníze.“ Kateřina Boesenberg, BHSc., předsedkyně České naturopatické společnosti

Vyšla-li vám v testu pozitivně potravina, kterou jste neměli v ústech už roky, existují 2 možné příčiny: Buď jste ji snědli skrytou v jiném jídle (pečlivě kontrolujte etikety), nebo jste zkonzumovali potravinu ze stejné skupiny a tvorbu protilátek způsobila ona. Proto se 
doporučuje vyvarovat se všech potravin z dané skupiny, i když výsledek testu byl pozitivní jen na jednu z nich.

01NÁŠ TIP:  Food Detective, domácí test pro samodiagnostiku potravinové intolerance, 2 400 Kč, www.food-detective.cz

Nejčastěji nesnášené potraviny

Pšenice

Pozitivní test na pšenici ještě neznamená, že máte celiakii. (Celiakie je chronický zánětlivý stav způsobený přecitlivělostí 
na lepek. Pro její potvrzení je nutné absolvovat ještě další krevní testy.) V testech intolerance se mnohdy měří dva různé druhy pšenice. Tvrdá pšenice se obvykle zpracovává na mouku a krupici pro výrobu těstovin. Obsah proteinu v ní je odlišný od běžné pšenice. Proto jedna může vykazovat pozitivní výsledek, a druhá nikoli.
Častým výsledkem testování bývá dobrá snášenlivost tvrdé pšenice, i když v případě běžné pšenice je test na protilátky pozitivní.
Pozor, pšenice je jednou z potravin, která může být obsažena i tam, kde byste ji nikdy nehledali: v salámech a v šunce, paštikách, pomazánkách, salátových dresincích, v pizze, polévkách, smažených jídlech...

Kravské mléko

Tvorba IgG protilátek vůči kravskému mléku je reakcí na proteiny v mléce obsažené. Coby zdroj vápníku by se mléko mohlo na první pohled zdát obtížně nahraditelné, ale není tomu tak. Sleď obecný, mandle, sójová mouka, para ořechy nebo špenát obsahují ve 100 gramech dokonce ještě více kalcia. Jako alternativa kravského mléka může sloužit mléko kozí, sojové, rýžové, ovesné, mandlové nebo kokosové.

Kvasnice

Silná intolerance kvasnic automaticky znamená nutnost vyřadit z jídelníčku alkoholické nápoje. Proces výroby alkoholických nápojů je totiž na přítomnosti kvasnic závislý. Typickými představiteli takových nápojů jsou pivo a víno. Některé druhy alkoholu sice procházejí filtrací a destilací, jejichž cílem je většinu kvasnic odstranit, ale určité množství zůstává. To je případ vodky, ginu či šampaňského.

 

Sledujte nás na Facebooku: www.facebook.com/healthbeautycz

Sledujte nás na Instagramu: www.instagram.com/health_and_beautycz

Tags: intolerance potravin, potravinová alergie, příznaky intolerance potravin, potravinová intolerance a nadváha, intolerance, test potravinové intolerance, test intolerance potravin, potravinová intolerance, základní test intolerance, intolerance laktózy, test intolerance, intolerance na lepek, bolesti hlavy, zažívací potíže, příznaky intolerance, trávení, krevní testy, imunologie, zvýšená propustnost střev, domácí test na intoleranci potravin, nesnášenlivost potravin, nadváha

NYCE 1140x100 2