JÍDLEM PROTI BOLESTI ŽALUDKU

Nadýmání, zácpa nebo urputné bolesti břicha. Takové problémy neberte jako součást každodenního života, může jít o příznaky závažných nemocí. Jak jim předcházet či je odbourat správným výběrem potravin?

bolavý žaludek Co dělat, když vás bolí žaludek?

  • Dejte si vlažnou tekutinu bez bublinek a bez kofeinu, jako je bylinkový čaj s mátou, fenyklem nebo heřmánkem, kuřecí vývar či zázvorový čaj.
  • Jezte lehce stravitelná jídla, jako jsou suchary, vařená rýže, starší housky či piškoty.
  • Na překyselení žaludku pomáhá antacidum, volně prodejné léky, jež neutralizují kyselinu v žaludku.
  • Navštivte svého lékaře, který vám pomůže určit správnou diagnózu.

Věděli jste?

Za mnohé bolesti břicha může v řadě případů hektický životní styl, špatný způsob stravování nebo dlouhodobý stres. Podle průzkumů jsou nejčastějšími problémy břicha žaludeční vředy (patří mezi tzv. peptická onemocnění). V průběhu života jimi trpí až polovina populace. U Crohnovy choroby a ulcerativní kolitidy pak hraje velkou roli také genetika.

Rady a doporučení

  • Při problémech změňte jídelníček.
  • Máte-li podrážděný žaludek, vyvarujte se mléčných výrobků, protože virová i bakteriální infekce mohou dočasně i trvale způsobit nedostatečnou tvorbu enzymů, jež štěpí mléčný cukr (intolerance laktózy).
  • Nadýmání mohou způsobovat chemikálie (kyselina citronová a různé konzervanty) v perlivých nápojích, které jsou těžké na žaludek.
  • Omezte alkohol. Látky v něm obsažené mohou dráždit žaludeční sliznici a zhoršovat problémy s játry.
  • V případě průjmů se vyhněte kofeinu, uvolňuje stolici.
  • Při problémech s žaludkem je třeba omezit příjem tuku.
  • Konzumujte citrusové plody kvůli vysokému obsahu vitaminů. Kvůli obsahu kyselin však mohou u některých citlivějších jedinců způsobovat kyselý reflux.
  • V případě nepříjemných zažívacích problémů je třeba se vyvarovat pálivých a kořeněných jídel.

Nejčastější problém? Žaludeční vředy

Jde o jakýsi defekt sliznice, který proniká její svalovou vrstvou. Nemá-li sliznice dostatečnou ochrannou hlenovitou vrstvu, naruší se její celistvost a vznikne žaludeční vřed. V ostatních případech může být hlavní příčinou bakterie Helicobacter pylori, kterou nosí v žaludku od dětství každý třetí obyvatel planety. Problémy se mohou projevit až v dospělosti, a to téměř u 30 % naší populace, která nemá potřebné protilátky. Neléčené vředy se mohou komplikovat, a to např. krvácením nebo prasknutím.

Projevy

1. fáze - překyselení žaludku, pálení žáhy, při rentgenu se vřed ještě neprokáže
2. fáze - pravidelné bolesti, na rentgenu se už vřed podaří prokázat
3. fáze - ve stolici se objevuje natrávená krev

❱ U peptického vředu se bolest většinou objevuje chvíli po jídle v oblasti nadbřišku nebo pod hrudní kostí a může se šířit až pod žeberní oblouk, je bodavá a tupá.
❱ Vřed ve dvanáctníku naproti tomu bolí nalačno a s jídlem se bolest uklidňuje.

brokolicePotraviny proti bolestem

brokolice
je oproti probiotikům účinnější v boji proti bakteriím způsobujícím žaludeční vředy a má i preventivní význam proti rakovině žaludku. Ta je druhou nejčastější rakovinou na světě.

zelí
se již po tisíciletí považuje za všelék. Hojí žaludeční vředy a usnadňuje trávení. Čerstvé oproti kysanému má vysoký obsah vitaminu C (asi 45 mg na 100 g).
Lidé, kteří si dopřávají zelí alespoň jednou týdně, mají o 30 % menší riziko vzniku rakoviny v porovnání s lidmi, kteří ho jedí jen zřídka.

karotkakarotka
se z dietetického hlediska doporučuje, a to především jako čerstvě vylisovaná šťáva. Spolu se šťávou z kyselého zelí velmi kvalitně čistí střeva a normalizuje střevní flóru.

celer
udržuje v kondici žaludek, střeva a močový měchýř. Působí též antimykoticky a antibakteriálně.

banán
je přirozený antacid, který neutralizuje žaludeční kyselinu. Nedráždí sliznici a je vhodný při zánětech. Nejúčinnější je zlatožlutý banán se světle hnědými skvrnami. Pomáhá přirozené funkci střev, je dobře stravitelný a obsahuje hodně pektinu (vlákniny důležité pro srdce a cévy).

papája
pomáhá při zažívacích potížích a upravuje poruchy trávení. Enzymy v papáji rozkládají bílkoviny a uklidňují žaludek tím, že vytvářejí zdravé kyselé prostředí.papaja

brusinky a borůvky
jsou na bolest břicha ideální. Dají se konzumovat syrové i sušené. Stačí jich dát hrst do vody a uvařit. Léčivý je i odvar.

rýže
bílá, hodně doměkka uvařená až rozvařená je skvělým lékem na bolesti břicha. Rýžová voda se podává i pacientům po delších zánětech střev a žaludku.

brambory
uvařené v osolené vodě nebo upečené ve slupce nasucho neutralizují žaludeční kyseliny a pomáhají sliznici žaludku vytvořit její žaludeční film. Obsahují přírodní látky, které žaludek zklidní.

lněné semínko
se doporučuje užívat k regeneraci sliznice trávicího ústrojí každé ráno. Lžíci rozemletých semínek rozmíchejte ve sklenici vlažné vody či s medem.

Tags: zácpa, jídlem proti bolesti, bolest žaludku, jak bolavý žaludek, jídlem proti bolavému žaludku, potraviny proti bolesti žaludku, peptický vřed, žaludeční vřed, žaludeční vředy, nadýmání, bolení břicha, bolest břicha

NYCE 1140x100 2