6 MÝTŮ O RAW STRAVĚ

V dnešní záplavě zázračných diet a různých způsobů stravování je velice obtížné se jen orientovat, natož v něco získat důvěru a přijmout to za vlastní. Není proto divu, že mezi lidmi je o živé stravě neboli raw food rozšířena řada mýtů o tom, co a jak funguje. Odhalujeme některé z nich.

6 mytu o raw straveCo je raw čili živá strava?

Slovníková definice ji interpretuje jako stravu nevařenou, v původním stavu, nezpracovanou a nerafinovanou. Protože jsou takové potraviny až do okamžiku pozření vlastně živé, měly by poskytovat životodárnou energii, která by měla upevňovat zdraví a dodávat sílu a odolnost.

Mýtus č. 1 - Raw strava není pro člověka přirozená

PRAVDA: Syrová rostlinná strava ve skutečnosti nepředstavuje nějaký nový a vylepšený styl nebo zázračnou novinku. Jde „jen“ o hledání a návrat k přirozeným stravovacím návykům člověka, který se takto odpradávna živil. Nabízí se v nezměněné formě, měla by být tedy plná energie, která nebyla degradována jakoukoliv radikální úpravou.

Mýtus č. 2 - Je nezpracovaná čili zdraví nebezpečná

PRAVDA: Nezpracovanost neznamená, že ji nemůžeme umýt a zbavit nečistot a škodlivých látek. Oproti běžné stravě navíc většinou neobsahuje geneticky modifikované organismy. Zároveň ale platí, že škodlivé chemické látky nezničíme vařením a tepelnou úpravou, proto je tak důležité vybírat a následně i jíst biopotraviny.

Mýtus č. 3 - Syrová strava musí být vždy studená

PRAVDA: Živé potraviny obsahují enzymy a vitaminy, které působení vysokých teplot ničí. Chcete-li tedy zachovat všechny tepelně nestálé (na teplo citlivé) živiny, je třeba dodržovat „pravidlo“ raw stravy a nezahřívat pokrmy nad 40 až 47 °C. Některé potraviny však není možné jíst zasyrova: různé druhy zeleniny, obilné klíčky a většinu luštěnin a luštěninových klíčků. Ty je tedy potřeba uvařit tak, aby byly poživatelné a stravitelné. Pro horký pocit z jídla můžeme také používat nejrůznější zahřívací koření, jako je zázvor, skořice, chilli, česnek, pepř, kari apod.

raw kucharkaMýtus č. 4 - Syrová strava je dražší než jiné styly stravování

PRAVDA: Každé stravování může být více či méně nákladné v závislosti na našem vkusu, chutích a preferencích kvality. Ideální je konzumace plodin z lokálních zdrojů ekologického zemědělství, vlastní produkce nebo divoce rostoucích. V tomto případě se ale zdaleka nejedná o nejdražší potraviny. Kvalitní jablka či čočka rozhodně nejsou cenově dražší než třeba steaky či mořské ryby. Vše je tedy jen a jen o výběru. Ani z jiných zdrojů ale nemusí být raw potraviny nijak extrémně drahé.  

Mýtus č. 5 - Syrová strava nikdy nemůže být chutná

PRAVDA: Jde o jeden z největších mýtů. Existuje množství různých pokrmů a způsobů práce s raw stravou, abyste vytvořili zajímavou, udržitelnou potravu, která je zároveň i chutná. Syrová strava se neskládá pouze ze syrového ovoce a zeleniny. Patří sem i semena, ořechy, ořechová „mléka“, naklíčené obilí a luštěniny, mořské řasy, stejně jako některé kvašené a zpracované potraviny, jako jsou syrové sójové omáčky, kimči, miso, ořechová másla, sladké sirupy, kakao a za studena lisované surové oleje, z nichž lze vytvořit vitariánské sushi, burgery, lasagne, dorty, polévky, pizzy, zmrzliny, chléb, pomazánky, těstoviny, a to i například s boloňskou omáčkou.
Přesvědčit se můžete např. v raw kuchařce Dunji Gulin, kterou vydalo nakladatelství ANAG. Budete se divit, čeho můžete dosáhnout v rámci zásad raw stravy. Koupíte za 299 Kč na www.anag.cz.

Mýtus č. 6 - byste získali její výhody, musíte jíst 100 % syrových potravin

PRAVDA: Není pochyb, že strava založená převážně na rostlinných potravinách s velkým množstvím syrové zeleniny, ovoce, klíčků, semen a ořechů prospívá celkovému zdraví, posiluje imunitu a dodává energii. Mnoha lidem se už po zařazení většího množství živých potravin do stravy projasní myšlení a zlepší soustředěnost. Nemluvě o čisté pleti, pevnějších vlasech a nehtech. Každý jsme ale jiný a je třeba vzít v potaz tělesnou konstituci. Jste-li spíš křehčí, bledí a náchylní k nemocem, je sice třeba změnit stravu, ale postupujte opatrně. Máte-li totiž méně výkonný trávicí systém, mohou být pro vás syrové potraviny ve velkém množství těžko stravitelné.  

antonia burrellRaw není jenom strava, ale i kosmetika

Jste vášnivými zastánci čistých, kvalitních, luxusních 100% přírodních produktů a terapií bez přidaných chemických látek, které jednoduše fungují a napomáhají zlepšovat kvalitu vaší pleti, života i osobní pohody? V ČR je nově k dispozici raw kosmetika Antonia Burrell. Představuje inovativní péči o pleť, nádherně jemné textury, aromata, která napomáhají odbourávat stres, a první 100% přírodní čisticí olej na světě. Všechny výrobky řeší několik problémů současně, a to pomocí řady klinicky ověřených, patentovaných účinných látek, které využívají těch nejsilnějších přírodních složek plných živin.
Koupíte ji od 1 080 Kč na www.CHARMING4EVER.com

Ochutnejte raw tyčinku Planet Organics příchutí chia a vanilky, která obsahujezdravé ořechy, bio super potravinya rostlinné bílkoviny. Navíc výborně chutná.

Za 39 Kč koupíte na www.goodfoodstore.cz.

Tags: Health&Beauty, healthandbeauty, raw strava, mýty i raw stravě, raw, raw kuchařka, raw tyčinka, raw kosmetika

NYCE 1140x100 2