Proč žít bez pšenice

Pšenice patří mezi nejkonzumovanější obilniny na zemi. Představuje 20 % všech zkonzumovaných kalorií. V zájmu vlastního zdraví bychom ji ale měli přestat jíst. Úplně. Všichni.

 Účinky pšenice na lidský organismus

  • stimulace chuti k jídlu
  • nárůst hladiny krevního cukru
  • aktivace nežádoucích imunitních reakcí
  • proces glykace, urychlující stárnutí
  • oslabování šlach a poškozování kostí
  • Návykové účinky

Pšeničný lepek se v žaludku rozkládá na směs polypeptidů, které mají zvláštní schopnost proniknout přes krevní mozkovou bariéru. Proniknou do mozku a tam se vážou na stejné receptory, na jaké se vážou opiáty. Těmto polypeptidům se říká exorfiny. Zkušenosti ukazují, že pšeničné exorfiny mají schopnost určitým způsobem ovlivňovat mozek. Při trávení vznikají morfinům podobné sloučeniny, které se v mozku vážou na opiátové receptory, a výsledkem je mírná euforie. Příjemné pocity, které nás nutí jíst dál. Není-li nám to umožněno, dostaví se nepříjemné pocity s rysy abstinenčních příznaků. Lékaři byli velmi nemile překvapeni, když zjistili, že na tyto příznaky zabírají léky, které se používají na potlačení vlivu narkotik. Pšenice je v podstatě chuťový stimulant. Exorfiny z lepku vyvolávají euforii, návykové chování a stimulují chuť k jídlu. 

Není pšenice jako pšenice

Pšenice, která dnes slouží k výrobě pečiva včetně toho celozrnného, sušenek, krekrů, těstovin, snídaňových cereálií a dalších, není toutéž pšenicí, kterou naši předkové mleli pro svůj každodenní chléb. Za posledních několik desítek let prošla dramatickou proměnou, dirigovanou zemědělskými inženýry. Pšeničné odrůdy byly podrobeny hybridizaci a křížení, aby plodina lépe odolávala suchu a plísním. Ale především aby se co nejvíce zvýšil výnos z hektaru. Zásadní změny v genetickém kódu moderní průmyslové pšenice nezůstaly bez následků. Malé změny v bílkovinné struktuře pšenice dokážou způsobit obrovský rozdíl v imunitních reakcích na pšeničný protein. 

„Lidé jsou obvykle v šoku, když jim řeknu, že celozrnný pšeničný chleba zvyšuje krevní cukr víc než sacharóza. Nepočítám-li trochu té vlákniny, dva krajíčky pšeničného chleba vydají za celou plechovku cukrem slazené limonády nebo čokoládovou tyčinku – a mnohdy je jejich účinek ještě horší.“  William Davis, MD

Způsobuje tloustnutí

Jídla s obsahem pšenice (ať stoprocentním nebo nižším) zapřičiňují tloustnutí. Celozrnná obilnina je horlivě propagována odborníky na výživu, ale ve skutečnosti je původcem naší obezity a neustálé chuti na něco k jídlu. Jistě, produkty z celozrnné mouky jsou přijatelnější než produkty z mouky bílé. Ale to neznamená, že jsou zdraví prospěšné. 

Pšenice spouští inzulinem řízený cyklus sytosti a hladu, zkresluje neurologické funkce, vyvolává závislost a vede k ukládání tuku. Vysoké hladiny krevního cukru a inzulinu způsobují ukládání tuku především ve vnitřních orgánech. Útrobní tuk se časem akumuluje a výsledkem je pneumatika kolem pasu. Důkaz tukem prorostlého srdce, jater, ledvin, slinivky...

Výzkum: Studie exorfinů

Psychiatr F. Curtis Dohan sledoval společnost lovců-sběračů z Nové Guineje, žijící na úrovni doby kamenné. Než přišli do styku se západní kulturou, prakticky neznali schizofrenii, z 65 000 lidí ji měli jen dva. Poté, co se mezi novoguinejskou populací ujaly západní stravovací návyky, začali pěstovat pšenici, kukuřici a vařit pivo z ječmene. Dohan musel po nějaké době konstatovat, že počet případů schizofrenie vzrostl pětašedesátkrát. Provedl výzkum, který měl zjistit, zda existuje přímý vztah mezi konzumací pšenice (a v ní obsažených exorfinů) a schizofrenií. Tento vztah byl jeho pokusy potvrzen a Dohanovo zjištění svými závěry potvrdili i psychiatři z univerzity v anglickém Sheffieldu. Ačkoli se zdá nepravděpodobné, že by pšenice mohla přímo způsobovat schizofrenii, pokusy doktora Dohana a dalších lékařů napovídají, že její konzumace přinejmenším souvisí s měřitelným zhoršením příznaků. Stejné podezření panuje i v případě autismu.

Účinky pšenice na pleť

Pšenice samozřejmě ovlivňuje i největší orgán lidského těla – kůži. Kůže totiž odráží vnitřní procesy těla. Reakcí na pšenici projevujících se na kůži je celá řada: od pupínků až po vředy. Ale reakce většinou neprobíhají odděleně, a pokud se abnormalita způsobená pšenicí projeví na povrchu kůže, obvykle to znamená, že kůže není jediným orgánem trpícím nežádoucí reakcí. 

Není náhodou, že kultury, v nichž vůbec neznají akné, jedí pšenici, cukr a mléčné výrobky málo nebo vůbec. Nejnovější studie poukazují na to, že spouštěčem akné jsou karbohydráty, které zvyšují hladinu inzulinu. Inzulin v kůži stimuluje uvolňování hormonu IGF-1, ten podporuje růst tkáně ve vlasových folikulech a škáře.  Inzulin i IGF-1 rovněž stimulují tvorbu kožního mazu. Nadprodukce kožního mazu spolu s růstem tkáně vede k charakteristicky vyboulenému a zarudlému pupínku. 

Lepek a celiakie

Pšenice je dominantním zdrojem lepkového proteinu v lidské stravě. Hybridizační snahy v posledních padesáti letech zplodily četné změny v lepkových genech pšenice. Většinou se jedná o cílené úpravy genomu D, který rozhoduje o pekařských a estetických vlastnostech mouky. Geny obsažené v genomu D bývají nejčastěji uváděny jako původci lepků, které způsobují celiakii. Původcem zažívacích potíží celiaků bývá pšeničný lepkový protein alfa-gliadin, vyvolávající imunitní reakci, jež způsobuje zánět tenkého střeva v takové míře, že je pro pacienta ochromující (křeče, průjem atd.). Vedle toho dochází i k alergickým reakcím na nelepkové pšeničné proteiny (alfa-amylázy, thioredoxin, glycerinaldehyd-3-fosfát dehydrogenáza apod.). 

Cukrovka

Dějiny pšenice a dějiny diabetu jsou velmi úzce propleteny. Kde je pšenice, je i cukrovka. Výrobky z pšenice tlačí krevní cukr výš než jakékoli jiné potraviny. Cyklus glukózy a inzulinu dosahující vysokých hladin několikrát za den podněcuje růst útrobního tuku. Ten způsobuje rezistenci na inzulin a zánětlivé reakce. Spouští se série metabolických procesů, jejichž konečným důsledkem je nevratné poškození slinivky a její schopnosti produkovat dostatek inzulinu. Tedy cukrovka. 

„Jako kardiolog, který denně prohlíží a léčí pacienty na srdeční nemoci, cukrovku a destruktivní účinky obezity, mohu osobně dosvědčit, že vypouklé, převislé břicho po prvních pár měsících zmizí, jestliže pacient ze svého jídelníčku odstraní pšenici.“ William Davis, MD

Náš tip:

Wheat Belly 30-Minute (or Less!) Cookbook, dr. William Davis, 352 stran, 455 Kč, www.bookdepository.co.uk

Při přípravě článku bylo čerpáno z knihy dr. Williama Davise Život bez pšenice (Jota, 2013).

Sledujte nás na Facebooku: www.facebook.com/healthbeautycz

Sledujte nás na Instagramu: www.instagram.com/health_and_beautycz

Tags: lepek, celiakie, intolerance na lepek, pšenice

NYCE 1140x100 2